De functionaliteit van het Mobiel Digitaal Wedstrijd Formulier (mDWF) wordt vanuit 2 rollen beschreven, de rol van speler/teammanager en de rol van official. Op deze pagina staat de beschrijving vanuit een speler/teammanager.

Speler/teammanager

Om het digitale wedstrijdformulier in te vullen ga je eerst naar Programma, kiest de wedstrijd en klik vervolgens op Digitaal wedstrijdformulier

  

Status

Allereerst worden de twee spelende teams getoond met de status van dat team. Het eigen team wordt in een kleur weergegeven. 

De status van je eigen team staat op "verstuur". De status van de tegenstander staat op "wacht op team".

Bij de status "verstuur" dient een speler van je team de spelersopgaaf uit te voeren. 

Meldingen

Onderin het scherm, bij de meldingen, zie je welke actie van wie verwacht wordt. Als er nog actie wordt verwacht van jouw team, wordt dit aangegeven door een uitroepteken. Bij de melding "nog niet verzonden naar official" dient een speler van dat team de spelersopgaaf uit te voeren.

Spelersopgaaf

Klik op het logo van jouw team om de spelersopgaaf te openen.

Je ziet hier de spelers en staf staan die in het bondsteam zijn ingedeeld. Onder 'staf' wordt verstaan: coaches (teamverantwoordelijke), teammanagers en verzorgers. Bondsteams kan je via Sportlink Club indelen. 

Via de knop Legitimatiecontrole kan je de spelerspas van de speler bekijken. Deze functionaliteit wordt door de official gebruikt om spelers te controleren. 

Door te swipen op je scherm kan je alle spelerspassen bekijken. 

Speler bewerken

Je kan in de spelersopgaaf spelers en staf opzoeken, toevoegen, verwijderen en wijzigen. Ook kan je gegevens van spelers aanpassen, zoals de aanvoerder aanstellen en de functie van een speler (keeper, verdediger, middenvelder, aanvaller) instellen.

Selecteer de speler door deze aan te klikken. Vervolgens zie je opties om de speler aan te passen.

Uitleg icoontjes:

 Speler verwijderen

 Speler basis/wissel speler maken

 Captain instellen

De functie instellen kan op Android via  en dan te klikken op Verander functie

Bij iOS kan dit via

Elke bond heeft zijn eigen invulling van functies:

  • Speler KNKV: Aanvaller/verdediger
  • Speler NHV: Keeper/Speler
  • Speler KNZB: Keeper/Speler
  • Speler KNBSB: Pitcher/Catcher/Eerste honk/Tweede honk/Derde honk/Korte Stop/Linksvelder/Midvelder/Rechtsvelder/Aangewezen slagman/slagvrouw.
  • Speler NBB: Speler, Center, Guard,Forward

Het toevoegen van spelers/staf

Via het plusje rechtsboven kom je in het scherm waarin je extra spelers of staf kunt selecteren.

Kies eerst waarop je wilt zoeken (speler of staf).

Vul vervolgens (een deel van) de voor of achternaam of relatiecode in.

   

Klik op de speler of het staflid die je wilt toevoegen.

Onder staf wordt verstaan coaches (teamverantwoordelijke), teammanagers en verzorgers.

Wisselen van basis/wissel en overige rollen toekennen

Afhankelijk van je bond is het mogelijk om overige rollen toe te kennen. Ook is het mogelijk om spelers basis of wissel te maken. 

Vervolgens kan je de persoon basis of wissel speler maken via het -icoontje.

Het is noodzakelijk om voorafgaand aan de wedstrijd alle wisselspelers toe te voegen. Dit kan achteraf alleen nog door de official gedaan worden

Meldingen

Afhankelijk van de klasse van het team zijn er diverse eisen waar een opgave aan moet voldoen. 

Zolang er dit soort meldingen zijn, kan het formulier nog niet verzonden worden naar de scheidsrechter.

Zodra voldaan is aan alle voorwaarden verschijnt de melding:

Verstuur naar official

Zodra de spelersopgave aan de voorwaarden voldoet verschijnt de knop Verstuur naar official onder in het scherm.

Zodra op de knop Verstuur naar official gedrukt is, krijgt u de vraag "Weet je het zeker?". 

Om akkoord te geven klikt u op OK.

Hierna gaat de app automatisch terug naar het beginscherm van het digitaal wedstrijdformulier. De status van uw team is gewijzigd in “wacht op official”. Tevens wordt bij meldingen getoond dat de spelersopgaaf is verzonden, maar nog niet is goedgekeurd door de official.

Hiermee is de actie van uw team voor het uitvoeren van de spelersopgave afgerond.

Toevoegen/muteren officials

Let op: Het toevoegen/muteren van een scheidsrechter kan alleen op de wedstrijddag. Bij het verwijderen/vervangen van een bondsofficial dient een reden opgegeven te worden. Waterpoloverenigingen kunnen de officials alleen toevoegen via de app. Dit is niet mogelijk via Sportlink Club.

Door op de verversknop (rechtsboven) op het startscherm van het digitaal wedstrijd formulier te drukken wordt altijd de actuele scheidsrechter bij de wedstrijd opgehaald. In het voorbeeld staat er geen scheidsrechter aangesteld bij de wedstrijd. Door op het plusje bij de scheidsrechter te klikken verschijnt de optie om scheidsrechter toe te voegen / te vervangen. U komt vervolgens in het zoekscherm, waar gezocht kan worden op achternaam of relatiecode. Bij een zoekopdracht wordt in eerste instantie binnen uw eigen vereniging gezocht. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om in gehele bond te zoeken.

Indien u een zoekopdracht uitvoert op personen en een groot aantal resultaten overeen komen met de zoekopdracht kunt u door middel van te filteren op 1e initiaal en/of geboortejaar het resultaat verder filteren.

 

Bondsofficials worden in het resultaat met de tekst "scheidsrechter" getoond. Overige resultaten met de tekst "verenigingslid".


Klik op de scheidsrechter die u wilt toevoegen aan het formulier en klik bij de vraag "Official toevoegen/vervangen?" op OK. Het toevoegen van een eventuele assistent gebeurt op dezelfde manier.


Let opHet aanstellen van een nieuwe bondsscheidsrechter zorgt er voor dat akkoorden weggaan. De nieuwe official moet er namelijk zelf akkoord mee gaan.

Nadat de official de opstellingen heeft gecontroleerd en goedgekeurd verschijnt de tekst akkoord onder een team en ziet u bij meldingen "verzonden en goedgekeurd official" staan en kan de wedstrijd beginnen.


Wissels

De functionaliteit omtrent wissels is bij KNKV en KNBSB in gebruik

Na afloop van een wedstrijd voeren de beide verenigingen indien van toepassing eerst hun wissels door. Via de knop naar wedstrijdverslag kunnen de wissels ingevoerd worden. Dat gebeurt door op het knopje rechtsboven te klikken. Er wordt eerst geselecteerd wie er uit moet, automatisch wordt er dan naar het volgende tabblad gegaan en wordt de invaller geselecteerd. Tot slot wordt de minuut en periode gekozen waarin gewisseld is, en wordt de wissel toegevoegd. Vervolgens worden de ingevoerde gegevens opgeslagen en is te zien dat er een wissel is ingevoerd.

  

  


Wissels ophalen (door official)

Zodra de teams wissels hebben ingevoerd, en de official naar het wedstrijdverslag wil gaan, komt er een vraag of wissels opgehaald moeten worden. Dit is een noodzakelijke stap om te voorkomen dat wissels er dubbel of juist niet in komen te staan. Hierna kunnen de teams geen wijzigingen meer doorvoeren. Een eventueel niet ingevulde wissel wordt vervolgens door de scheidsrechter gedaan, op dezelfde manier als dit door teams gebeurt.