Introductie

Alle begin is moeilijk. Daarom proberen wij met behulp van deze pagina de eerste start voor de webbeheerder van jullie Club.Website wat te vereenvoudigen.

Op deze pagina hebben we een aantal veelgebruikte widgets geplaatst met of tekstuele uitleg, afbeeldingen en/of een Sportlink instructie-video.

Onze boodschap is: bekijk de widgets eens inhoudelijk. Speel ermee. Maak vooral fouten. Dat is heel leerzaam.

En het belangrijkste:

Wees vooral niet bang voor een widget. Ze lezen alleen maar en schrijven niets! Je kunt dus niets fout doen door met de instellingen aan de slag te gaan.

Een widget is een handig hulpmiddel. Ze zijn er in twee soorten:

  • De zwarte widgets zijn standaard widgets die we als extra hulpmiddel faciliteren.
  • De oranje widgets is eigenlijk waar het allemaal om draait. Deze widgets lezen de data vanuit Sportlink.Club en tonen deze responsive op de Club.Website op een door jullie gekozen plek.

Wellicht is het ook leerzaam om te kijken naar de vier Workshop pagina's, om je een idee te geven wat er zoal mogelijk is.

Wij hopen dat deze pagina, onze Online handleidingen en onze Sportlink video's jullie in staat stellen om een mooie en goed werkende website neer kunnen zetten. Veel succes!

De Nexus knoppenbalk

Het beheer van de website dient gedaan te worden met behulp van de beheertool genaamd Nexus. Een prima tool die diverse mogelijkheden biedt voor de webbeheerder. Maar waar dienen die knoppen nou allemaal voor?

Rij maken/Widget plaatsen

Om een widget te kunnen plaatsen moet er eerst een plekje worden gereserveerd in de vorm van een "Rij". Een rij kan bestaan uit één tot maximaal vier cellen.

Een rij voeg je toe met de knop "Add row".

Daarna kun je een widget kiezen met de "Download"-knop.

Handleiding

Wil je precies weten welke stappen je moet nemen?

Bekijk dan de pagina Inhoud op een pagina plaatsen.

Video

Rij verwijderen/ widget verwijderen

Om een rij te verwijderen klik je op de knop met de prullenbak aan de linkerkan van de rij.

Let op:

Alles wat in deze rij staat wordt ook verwijderd!

Om een widget te verwijderen klik je op de knop met de prullenbak aan de rechterkant van de widget. De rij blijft staan en hier kun je weer een widget in plaatsen.

Handleiding

Wil je precies weten welke stappen je moet nemen?

Bekijk dan pagina Een rij of widget verwijderen.

Video

Widget verplaatsen

Een widget verplaatsen gaat eigenlijk net zo gemakkelijk als een widget toevoegen in een net aangemaakte rij. Met de knop met het kruis kun je de widget naar de nieuwe locatie slepen. Ook hier moet wel eerst een lege cel aanwezig zijn.

Video

De tekst widget

Het meest voorkomende op een website zijn natuurlijk de teksten. Zonder teksten zou het maar een saaie boel worden. De tekst widget is klein en simpel. Plaats een stukje tekst, bepaal de opmaak en geef er vooral je eigen draai aan. Wil je een stuk tekst kopiëren vanuit een andere toepassing zoals bijvoorbeeld MS Word, plek deze tekst dan eerst in een "kale tekst"-editor zoals Kladblok/Notepad. Deze filtert de 'vuile' Windows karakters eruit. Wel zo handig.

Tip:

Eigenlijk is een tekst widget alleen voor tekst. Wij raden aan om voor tabellen en opsommingen andere widgets te gebruiken, zoals de CSV-widget of de HTML-widget. Zo kun je je pagina met verschillende widgets afmaken.

Video

De afbeelding widget

Minstens zo vaak gebruikt is de afbeelding widget. Handig in gebruik en eigenlijk op elke pagina te plaatsen. Een goed bedoeld advies is wel om de afbeeldingen, foto's, logo's, etc niet te groot te maken. Hoe groter de afmetingen, hoe groter de omvang en hoe langer het duurt voor de pagina geheel is geladen. Formaten die wij adviseren zijn 800x600 of iets kleiner en 400x300. Maar... het is jullie website dus jullie bepalen.

Wil je bijvoorbeeld drie kleinere foto's naast elkaar tonen, plaats dan een rij met drie cellen (1/3 1/3 1/3) en plaats een afbeelding widget in elke cel. Kijk maar eens naar de voorbeelden.

Video

De media manager

In de media manager staan alle op de website gebruikte bestanden zoals afbeeldingen, foto's, logo's, maar ook PDF-, Word- en Excel-bestanden. In de media manager kun je deze beheren, uploaden of juist verwijderen. De media manager is dus jullie verzameling van alle gebruikte content op de website.

Video

Link naar een bestand in de media manager

Naar elk bestand in de media manager is een link aan te maken. Handig als je bijvoorbeeld een PDF-document wilt plaatsen met een link of een leuke flyer voor de jaarlijkse BBQ wilt aankondigen.

Nieuwsbericht maken / tonen

Video

Nieuwsartikel omhoog plaatsen

Soms is het handig om een nieuwsartikel omhoog te plaatsen in het nieuws totaal overzicht. Hoe? Bekijk de video.

Video

Uploaden wedstrijdverslag

Hoe leuk is het niet om bijvoorbeeld een betrokken ouder een wedstrijdverslag te laten maken en te laten uploaden. Aangekleed met een mooie foto. Dit is simpel en snel te regelen. Kijk maar eens naar de video en ga ermee aan de slag.

Voor het werken met wedstrijdverslagen heb je twee widgets nodig, één voor het plaatsen en één voor het tonen. Belangrijk om te weten. Het volgende item op deze pagina gaat over het tonen van het wedstrijdverslag. De bijbehorende video legt zowel het uploaden als het tonen uit.

Tonen wedstrijdverslagen

Video

Aanmelden Aspirant-lid

Natuurlijk bestaat er ook een formulier om een nieuw lid in staat te stellen zich aan te melden bij jullie vereniging. Wanneer een nieuw lid zich heeft aangemeld gebeuren er twee dingen: er verschijnt een notificatie in Sportlink Club en er gaat een e-mail bericht als cc naar de secretaris.

Video

Menu beheer

Bij oplevering van de verenigingswebsite staat het menu, zoals aangeleverd bij bestelling, gereed. De webmaster heeft vanzelfsprekend zelf de mogelijkheid om menu's en menu-items aan te maken, te wijzigen of te verwijderen

Video

Een pagina aanmaken en een plaats in het menu geven

Webpagina's zijn meestal vaste pagina's waarvan de inhoud niet vaak gewijzigd wordt, zoals de clubgeschiedenis of informatie omtrent de vereniging. Maar hoe maak ik zo'n pagina nou aan en... hoe hang ik deze nieuwe pagina achter een menukeuze ?

Video




Overige video's

Natuurlijk zijn er meer video's gemaakt voor de Club.Website.

De Kleuren instellen

Bij de intake heb je meerdere kleuren op kunnen geven die telkens terug komen op de Club.Website. Kleuren voor o.a. het Menu, de iconen, headers binnen de widgets, achtergronden en titelbalken. Dit kleurenpalet kun je zelf wijzigen, indien gewenst.

Footer opmaken

De footer staat weliswaar helemaal onderaan elke pagina, maar deze heeft wel een belangrijke rol. Veelal wordt deze footer gebruikt om contact te kunnen zoeken met jullie vereniging bv.

Programma widget splitsen

De Programma widget is een van de meest gebruikte widgets. Tevens is deze widget behoorlijk uitgebreid en kan je er een hoop mee tonen. Sommige verenigingen vinden het fijn om bv Thuis en Uit wedstrijden separaat te laten zien. De video legt uit hoe.

Opmaak widgets (deel 1)

Voor elke widget geldt dat je de opmaak zelf kunt bepalen. De grootte van de titel, de kleur, de uitlijning, wel of geen url verwijzing, wil ik een afbeelding tonen of niet, moet er een icoon getoond worden? Teveel om op te noemen. Dit soort zaken vallen onder de opmaak. Een opmerking: sommige widgets zijn gekoppeld en vallen onder dezelfde opmaak stijl. Dit wordt "Unistyle" genoemd. Dus voer je opmaakwijzigingen door in bijvoorbeeld een tekst widget, dan nemen alle widgets met dezelfde unistyle op de Club.Website deze opmaak over. Wel zo handig om de uniformiteit te behouden.

Opmaak widgets (Deel 2)

Los van de uiterlijke opmaak kun je een widget ook vertellen welke Sportlink-data hij wel of niet moet tonen. Deze velden zijn aan of uit te schakelen in de widget. Tevens kun je in voorkomende gevallen het aantal dagen en/of regels opgeven van de hoeveelheid data die de widget moet tonen. In de meeste widgets kan je ook kiezen voor alle teams of juist voor een specifiek team. En nog veel meer. Ga hiermee aan de slag en bekijk het resultaat. Daarna kan je je keuze maken.

Wil je alle video's nog eens rustig bekijken? Klik op deze link om naar alle video's te gaan.

We wensen je veel succes met het indelen en beheren van jullie Club.Website en natuurlijk... veel plezier gewenst.