Budgetten invoeren

Er zijn meerdere methoden om de (jaar-of seizoen-)budgetten aan te maken.

- Handmatig, dat wil zeggen, regel voor regel

of

- Door de geboekte bedragen of budgetten van een bepaald jaar te kopieren naar het jaar waarvoor je een budget gaat maken.

Dit kun je doen voor ieder beschikbaar boekjaar.

Neem de volgende stappen om de begroting in te voeren.

1. Ga naar Boekhouding

2. Kies voor Budgetten

3. En dan voor Budgetten invoeren

Het volgende scherm wordt getoond.

4. Kies het boekjaar waarvoor je het budget wilt invoeren

5. Nu kun je de cijfers invullen achter de grootboekrekeningen

6. Sla de ingevoerde cijfers op

De cijfers kunnen te allen tijde handmatig gewijzigd worden. Creditbedragen kunnen negatief in de debet kolom (kosten) worden getoond of positief in de credit-kolom (opbrengsten) worden ingevoerd.

Bedragen kopiëren

Wil je in één keer de cijfers kopiëren vanuit een ander boekjaar? Dat kan.

Bij het kopiëren van actuele cijfers uit een ander boekjaar zullen creditbedragen altijd negatief in de debet kolom worden getoond. Deze kun je uiteraard altijd nog zelf in de credit-kolom plaatsen.

1. Klik op Kopieer bedragen uit ander jaar

Het volgende scherm wordt getoond.

2. Kies het boekjaar waarvan je de cijfers wilt kopieren

3. Geef aan of je de budgetbedragen of geboekte bedragen wilt kopiëren

Wil je de cijfers afronden op € 10,-? Plaats dan een vinkje.

5. Klik vervolgens op de knop Kopiëren

De bedragen worden nu uit het gekozen boekjaar gekopieerd. Budgetten worden meestal opgevoerd in hele bedragen. Bij het kopieren zullen de decimalen daarom weggelaten worden.

Geboekte bedragen versus budget

De ingevoerde budgetten zijn altijd gebaseed op jaar- of seizoensbedragen. Bij de presentatie van de budgetten versus geboekte bedragen is het echter mogelijk om binnen een geselecteerd boekjaar ook een rapportageperiode te kiezen. In dat geval zal er een periode - budget getoond worden dat afgeleid wordt van de lengte van de periode ten opzichte van de lengte van het boekjaar of seizoen.

Neem de volgende stappen om het overzicht te maken

1. Ga naar boekhouding

2. Kies budgetten

3. En kies vervolgens Overzicht geboekte bedragen vs budget

4. Stel de gewenst zoekcriteria in

5. En klik op het vergrootglas om te zoeken

6. Indien gewenst kun je de gegevens exporteren naar Excel

De cijfers zijn gebaseerd op de gekozen periode die is ingesteld bij de contributie instellingen. Dus is de gekozen periode een half jaar dan is het periode budget de helft van het jaarbudget. Hier kijken we naar het aantal dagen in de betreffende periode. Als in deze periode meer of minder besteed is, zal de kolom prognose uitwijzen wat de potentiële afwijking wordt over het hele jaar.

Budget op verdichtingscode

Het is ook mogelijk om een overzicht te maken op verdichtigingscode. De bedragen worden dan gecumuleerd weergegeven.

1. Kies bij zoekcriteria bij optie Verdichten voor Ja