Ben jij jonger dan 16 jaar en wil je graag je persoonlijke instellingen in de Voetbal.nl app wijzigen? Op deze pagina leggen we uit hoe persoonlijke gegevens van kinderen van onder 16 jaar in de Voetbal.nl app gewijzigd kunnen worden. Want hiervoor dient de speler jonger dan 16, de ouder van de speler én de club iets te doen. We leggen je op deze pagina uit hoe het werkt. Gegevens zoals voor- en achternaam, geboortedatum en geslacht kunnen (en konden) niet in de app gewijzigd worden. Bij persoonlijke gegevens die je wél in de app kunt wijzigen hebben we het over:

• Spelerspasfoto
  • Adresgegevens
  • Telefoonnummer(s)
  • Zichtbaarheid op Voetbal.nl
  • E-mailvoorkeuren

Eerst een korte uitleg waarom kinderen jonger dan 16 jaar de persoonlijke gegevens niet gewoon zelf meer mogen wijzigen. Sinds 25 mei is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Die stelt dat kinderen tot 16 jaar niet zelf mogen aangeven of zij met naam en/of foto zichtbaar willen zijn binnen een platform. En dit geldt dus ook voor de persoonlijke instellingen van kinderen onder 16 in de Voetbal.nl app. Wie kan deze gegevens in Voetbal.nl dan wel wijzigen? Wat betekent dit voor spelers die jonger zijn dan 16 jaar? En wat betekent dit voor ouders van deze jongeren en voor de voetbalvereniging? Hieronder extra toelichting:

Jonger dan 16 jaar: wel inzien, niet wijzigen

Voetballende leden die jonger zijn dan 16 jaar kunnen vanaf nu niet meer zelf hun persoonlijke gegevens wijzigen. Zij kunnen deze persoonlijke gegevens nog wel inzien. Hoe zorg je er als jongere van onder 16 jaar nu voor dat de persoonlijke gegevens gewijzigd worden? Dit gaat via de ouders/voogd. Kortom, ben je jonger dan 16 jaar en wil je graag persoonlijke instellingen wijzigen in de app dan dien je aan je ouders te vragen of zij dit in de Voetbal.nl willen doen. De ouders/voogd kunnen persoonlijke gegevens van jongeren onder 16 jaar in de app aanpassen. In de volgende alinea hierover meer uitleg.

Ouders/voogd: gegevens inzien én wijzigen

Ouders of de voogd van kinderen van jonger dan 16 jaar, kunnen de persoonlijke gegevens in de app wijzigen. Hoe werkt dit?

• Ouders dienen in de Voetbal.nl app in te loggen met hun eigen e-mailadres (niet het e-mailadres van het kind)
    • Belangrijk is dat het e-mailadres van de ouder in de ledenadministratie van de voetbalvereniging staat geregistreerd. Vanuit die ledenadministratie wordt namelijk herkend dat het de ouder van een kind betreft zodat vervolgens persoonlijke gegevens in de app gewijzigd kunnen worden.
    • Kortom, geef als ouder aan de ledenadministratie van de club door dat het e-mailadres geregistreerd dient te worden bij de gegevens van het betreffende kind.
  • Zodra het e-mailadres van de ouder bij de club geregistreerd staat, kun je als ouder na het inloggen kiezen voor welk kind je persoonlijke gegevens wilt wijzigen. Er komt simpelweg een menu bij in de app: 'Mijn kinderen'. Daar wijzig je de persoonlijke instellingen van één of meerdere kinderen.

Voor de voetbalvereniging

Zoals hierboven beschreven, kunnen ouders de gegevens van kinderen van onder 16 jaar wijzigen in de Voetbal.nl app. De vereniging dient hiervoor wel eerst het e-mailadres van de ouder in Sportlink Club te registreren bij het kind. Dit doe je als volgt:

1. Zoek het betreffende lid op in Sportlink Club (printscreen)
  2. Vul in het veld 'E-mailadres ouder/verzorger 1 ' het e-mailadres van de ouder in (dit moet 1 zijn en niet E-mail ouder/verzorger 2)
    1. Laat het e-mailadres, wat al in het veld 'E-mail' staat vastgelegd, staan. Verwijder dit e-mailadres dus niet!
    2. Om ervoor te zorgen dat de ouder/verzorger de persoonlijke gegevens van het kind kan wijzigen, hoeft het vinkje bij 'Contact via ouders/verzorgers' NIET aangezet te worden.
  3. Kies voor opslaan

Advies van clubs aan leden onder 16 jaar

We adviseren verenigingen de leden van onder 16 jaar te informeren dat zij hun gegevens niet meer zelf in de Voetbal.nl app kunnen wijzigen. En dat als deze jongere leden wel graag persoonlijke gegevens (zoals de spelersfoto) willen wijzigen, dat dit A via de ouders van de speler gaat en dat B het e-mailadres van de ouder naar de club gestuurd kan worden.

Voor de speler die jonger is dan 16 jaar simpelweg een mailtje naar de club met bijvoorbeeld 'Ik wil graag persoonlijke gegevens in de Voetbal.nl app wijzigen. Kunnen jullie het e-mailadres van mijn ouder vastleggen? Het e-mailadres van mijn vader is papa@gmail.com'. Zodoende kan de club dit mailadres in de ledenadministratie vastleggen zodat gegevens gewijzigd kunnen worden. Toch wel zo leuk, want ook privacy-instellingen kunnen door de ouder gewijzigd worden en pas dan kan de speler ook als Player of the Match gekozen worden. Dit maakt het voor de jongere leden allemaal een stuk leuker.